' Selamat melayari blog KEMAS Sekijang, Semoga ianya dapat memberi sedikit sebanyak informasi kepada anda semua tentang KEMAS kawasan Sekijang dan akan dapat melihat sebahagian aktiviti yang dianjurkan oleh KEMAS Sekijang untuk pengetahuan masyarakat Sekijang,

terima kasih diatas sokongan anda semua '

Khamis, Jun 17, 2010

WARGA SEGAMAT MENGALU-ALUKAN ROMBONGAN KEMBARA MAHKOTA JOHOR

Sultan Ibrahim tidak sabar pandu kereta api jumpa rakyat

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar sudah 'tidak sabar' untuk memulakan Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2010 yang bakal berlangsung 26 Jun ini.

Pada hari berkenaan, baginda akan turut ditauliahkan lesen memandu kereta api sekali gus membawa sendiri kenderaan itu yang merupakan pengangkutan utama KMJ 2010 selama tiga hari program itu berlangsung.

"Beta sentiasa memikirkan bila 26 Jun akan sampai dan tidak sabar hendak dapat lesen (kereta api)," titah baginda selepas mengadakan sesi latihan membawa kereta api dengan nama Tg. Kupang bernombor siri 26108 dari Stesen Johor Bahru ke Stesen Kulaijaya di sini hari ini.

Pada sesi latihan yang mengambil masa kira-kira sejam bagi perjalanan sejauh 35 kilometer itu, baginda gembira kerana ia berjalan lancar selain dapat melihat keadaan di kiri dan kanan landasan.

Titah baginda, pada sesi latihan itu, kereta api tersebut dipandu secara perlahan dan kelajuan maksimumnya hanya mencecah 100 kilometer sejam.

"Semasa KMJ kelak, beta perlu memastikan masa ketibaan di sesuatu tempat adalah tepat," titah baginda.

Pada sesi latihan hari ini, penduduk Kulaijaya tidak melepaskan peluang menyaksikan peristiwa bersejarah itu.

Ketika KMJ 2010 itu nanti, Sultan Ibrahim akan memandu sendiri kereta api yang bakal merangkumi jarak perjalanan sejauh 391.3 kilometer dari Johor Bahru ke Gemas dan kembali semula ke Johor Bahru.

- bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails