' Selamat melayari blog KEMAS Sekijang, Semoga ianya dapat memberi sedikit sebanyak informasi kepada anda semua tentang KEMAS kawasan Sekijang dan akan dapat melihat sebahagian aktiviti yang dianjurkan oleh KEMAS Sekijang untuk pengetahuan masyarakat Sekijang,

terima kasih diatas sokongan anda semua '

Rabu, Mei 20, 2009

Program Tahun 2008


KURSUS TEKNOLOGI PEMPROSESAN MAKANAN
(KACANG SOYA)




Pada : 9-10 Oktober 2008
Masa : Jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang
Tempat : Pusat Masakan KEMAS Jalan Genuang



Dirasmikan oleh :


En. Azeman Bin Md Yusof
Pengarah KEMAS Negeri Johor



Pn. Rusni (No. 2 dari kiri), En. Azeman dan En. Alus (No.4 dari kiri) sedang menunggu untuk majlis perasmian




Kacang soya yang telah direndam ditapis dan ditoskan




Kerja-kerja mengisar kacang soya



Air kacang soya yang sudah di kisar di tapis



Air kacang soya yang telah di tapis dipanaskan sehingga mendidih


Air kacang soya yang sudah beku dan menjadi taufufa




Kerja-kerja membuang kulit kacang soya untuk membuat tempe





Proses pembungkusan tempe




Kacang soya yang sudah siap sedia untuk dibungkus menggunakan cara tradisional "daun pisang"




Kacang soya yang sudah siap dibungkus - Tempe




Demo masakan nuget berasaskan tempeh





Perserta sedang meneliti adunan nuget yang hendak digoreng



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails